Despre Asociatia Prietenii Pisicilor

Asociatia Prietenii Pisicilor din Oradea a fost infiintata in 22 aprilie 2010. Este o organizatie non-profit, formata exclusiv din voluntari, al carei scop principal este salvarea pisicilor comunitare abandonate, ingrijirea lor si gasirea unui camin permanent pentru acestea.

Principalele obiective ale asociatiei:

  • Sa ofere adapost temporar unui numar de maxim 40 de pisici comunitare sau abandonate, gasite in Oradea;
  • Sa gaseasca familii iubitoare pisicilor aflate in grija asociatiei, dispuse sa le adopte si sa le ofere un camin permanent;
  • Sa constientizeze comunitatea locala in ceea ce priveste rolul fiecaruia in reducerea numarului de pisici comunitare sau abandonate, prin sterilizare si in imbunatatirea vietii animalelor in general.

Capacitate si alte limitari

Capacitatea centrului de adopÈ›ii este de 40 de pisici. Depășirea acestui număr duce la imposibilitatea de a achita cheltuielile de intretinere al adapostului. Ceea ce înseamna nu numai reducerea calității vieÈ›ii pisicilor aflate în îngrijirea noastră (hrană mai puÈ›ină, servicii medicale reduse), dar È™i apariÈ›ia riscului de a nu mai avea suficiente resurse pentru a ne continua activitatea.

O altă limitare este cea dată de numărul extrem de redus de voluntari È™i de posibilitățile acestora. In cazul in care se gasesc pui sugari abandonaÈ›i, nu există persoane care pot să îi hrănească din 2 în 2 ore, având în vedere că toÈ›i voluntarii au un loc de muncă.

Există È™i varianta în care, exista posibilitatea de a prelua o pisică găsită pe stradă - in cazul in care capacitatea maximă nu a fost atinsă, dar nu avem spaÈ›iu pentru a o È›ine în carantină, lucru absolut necesar pentru a evita o eventuală îmbolnăvire a celorlalte pisici. Și în acest caz, este nevoie de sprijinul persoanelor care dispun de spaÈ›iu.

Scurt istoric:

2010, 22 Aprilie – Asociatia Prietenii Pisicilor este infiintata de catre Dl. Adrian Gheara. La acea vreme, din cate stim, era prima organizatie de acest fel din Romania. Pisicile erau gazduite intr-o casa inchiriata cu 2 camere si curte comuna, in Oradea. Incaperile au fost amenajate special pentru pisici – rafturi, centre de joaca etc.

2010-2011 – Incercarile de a implica autoritatile locale sau alti sponsori nu au avut success. Scopul era de a obtine un teren si de a construi un adapost propriu, pentru a nu fi nevoiti sa platim chiria – ceea ce ar fi scazut cheltuielile si am fi putut mari capacitatea adapostului.

2011 – Apar probleme financiare serioase. Un cetatean englez, mare iubitor de animale, cu domiciliul in Oradea, ne ofera o solutie temporara si anume, ne permite sa ne mutam intr-o casa inchiriata in nume propriu si sa construim o anexa in curte. Ne ofera si sprijin financiar incepand cu aceeasi perioada. La finalul anului 2011, are loc mutarea in noua locatie, iar constructia anexei incepe.

2012 – In mai 2012, anexa este terminata, iar pisicile au acces si in exterior (spatiu ingradit). Doua camera sunt transformate in spatii pentru carantina, pentru pisicile noi sau bolnave. Adoptiile scad.

In septembrie 2012, Fundatia Brigitte Bardot ne acorda 3000 euro, cu scopul de a acoperi partial cheltuielile cu mancarea pisicilor.

In decembrie 2012, numarul pisicilor ajunge la 50. In aceeasi luna, Fundatia Maria Polman accepta 5 dintre pisicile noastre, carora le gaseste un camin permanent in Olanda.

In acest an, au fost adoptate 25 de pisici.

2013 – La inceputul lunii aprilie, sunt cheltuiti ultimii bani din cei 3000 euro. Se formeaza o grupare informala de persoane dispuse sa doneze 5 lei pe luna pentru pisici.

Continua colaborarea cu Fundatia Maria Polman. Mai multe pisici isi gasesc un camin departe de Oradea, in Olanda. Adoptiile scad dramatic in Oradea, deoarece numarul pisicilor comunitare creste încontinuu, iar cei care isi doresc o pisica, o pot gasi in propriul lor cartier, pe strada.

Din mai pana in octombrie, am preluat peste 60 de pui abandonati, ajungand astfel la peste 80 de pisici.

Probleme financiare grave incep in luna august, cheltuielile cu mancarea si serviciile medicale explodeaza.

In septembrie 2013, Fundatia Maria Polman decide inceperea unei campanii de sterilizare gratuita pentru pisicile din Oradea, prin intermediul FPCC.

78 dintre pisicile noastre au fost adoptate in 2013, fie in Olanda, fie in Romania.

2014 - Campania de sterilizare inceputa in 2013 se incheie in februarie, dar cererile de ajutor continua sa soseasca. In aprilie, The Marchig Animal Welfare Trust ne acorda o bursa de 2000 EUR pentru hrana pisicilor.

La sfarsitul lunii aprilie, incep sa soseasca puiuti abandonati si, pe la mijlocul verii, atingem numarul maxim de pisici care au fost vreodata gazduite de adapostul nostru: 99. In mod inevitabil, apar probleme de sanatate, in timp ce costurile pentru ingrijirile medicale cresc enorm. Datorita suprapopularii si problemelor de sanatate din adapost, voluntarii si parintii adoptivi iau acasa, in ingrijire, cat de multe pisicute abandonate le este cu putinta.

La sfarsitul lunii iunie, sponsorul nostru anunta ca nu mai poate plati chiria, cheltuielile operationale si serviciile veterinare, datorita unor probleme financiare ivite. In acest moment, doar hrana era inca acoperita de bursa acordata de The Marchig Animal Welfare Trust.

Au fost trimise mail-uri si cereri, s-au initiat actiuni pe retelele sociale pentru a strange bani de chirie si cheltuieli medicale. Pe langa oamenii care au donat sume modice de bani, am fost ajutati de grupul Kitty Connections din Marea Britanie, datorita carora am reusit sa platim chiria. Ajutorul a venit si de la Kindness Trust din Australia - o bursa de 2000 de euro a fost acordata pentru "cele mai urgente nevoi ale animalelor", bani pe care i-am folosit pentru hrana (incepand cu finalul lunii septembrie cand bursa anterioara s-a terminat, pana in decembrie 2014) si cele mai urgente interventii veterinare.

La finalul lunii iulie, am primit din partea Fundatiei Brigitte Bardot scrisoarea de aprobare pentru sterilizarea a 600 de pisici comunitare (500 de femele si 100 de masculi). Campania a inceput in august.

La finalul anului, sunt organizate diferite activitati de strangere de fonduri pentru chirie, hrana, vaccinuri si tratamente pentru pisici: colecta de hrana, concert caritabil de Craciun, vanzare de calendare. Banii stransi ne-au ajutat sa achitam datoriile existente si sa mai rezistam cateva luni.

141 pisici si-au gasit un camin in 2014, fie in Romania, fie prin intermediul Fundatiei Maria Polman din Olanda.

2015 -Fundatia Maria Polman din Olanda isi inchide portile si,ca urmare, numarul adoptiilor scade.

Donatiile cu caracter regulat de la iubitorii de pisici scad din ianuarie pana in martie, in principal datorita propriei situatii financiare fluctuante a persoanelor in cauza.

Din moment ce atat posibilitatile de adoptie, precum si resursele financiare sunt in scadere, iar problemele de sanatate persista, nu putem primi decat un numar limitat de pisici - foarte putine si, in mod ideal, dupa ce acestea au fost vaccinate (pana atunci, sunt date in plasament) si dupa ce cateva dintre pisici sunt adoptate - asadar exista o lista de asteptare pentru preluarea pisicilor din plasament.

Problemele de sanatate persista, desi pisicile sunt vaccinate la zi si vazute de veterinar de 3 ori pe saptamana, tratate si gazduite in conditii bune. Datorita faptului ca nu se intrevede vreo posibilitate de a ne muta intr-o noua locatie construita conform standardelor, ne-am decis sa scoatem podeaua veche si sa o inlocuim cu gresie - mult mai potrivita situatiei noastre, in speranta ca sanatatea pisicilor se va imbunatati considerabil si, in consecinta, costurile medicale vor fi mai reduse.

14 pisici si-au gasit stapani permanenti in Oradea. In prezent,avem in grija 70 de pisici - 25 de pui si 45 de (tineri) adulti.

 


Daca aveti posibilitatea si doriti sa ne sprijiniti, accesati sectiunea Donatii

Va multumim!