Cum adoptam o pisica
Va doriti o pisica? Nu este nimic mai frumos decat torsul unei pisici fericite – cei care au o felina in preajma, stiu. Si pisicile noastre isi doresc un stapan bun, o casuta, caldura si iubire. Asa le-am crescut, asa le-am invatat – pentru ca merita sa fie si ele fericite.
Deci ne straduim sa gasim acei stapani care pot sa le ofere conditii decente de viata. Noi le-am salvat de pe strazi, din cutii, pungi si am depus eforturi considerabile pentru a le pregati pentru noua lor familie. In plus, le-am iubit pe fiecare in parte, asa ca nu ne este indiferent care va fi viata pisicii dupa momentul adoptiei.
Pentru a ne asigura ca motanelul sau pisicuta aflata in grija noastra va ajunge in loc bun, stam putin de vorba cu potentialul stapan. Nimic neobisnuit pana aici, corect? Doar o discutie intre doi (sau mai multi) iubitori de pisici, ca doar cine isi doreste un animal de companie daca nu este dispus sa il iubeasca?
Ne dorim ca pisica adoptata de la noi sa aiba o viata buna. Sa fie iubita, ingrijita, hranita corespunzator si, atunci cand are nevoie, sa fie dusa la un veterinar si sa beneficieze de ingrijiri medicale. Ne dorim ca stapanul sa o trateze ca pe un membru de familie cu drepturi depline, asa cum am tratat-o si noi.
Si nu in ultimul rand, ne dorim sa tinem legatura! Pentru ele facem tot ceea ce facem.
Daca totul decurge normal, alegem pisicuta norocoasa. Sau ea pe noi, pentru ca nu o data s-a intamplat ca cineva sa plece acasa cu o alta pisica decat cea pe care o vazuse in poze.
Incheiem si un contract de adoptie – ei, aici ies la suprafata „retinerile”…
Contractul de adoptie pe care il avem inca de la inceputuri s-a dovedit a fi o problema serioasa in cazul catorva adoptii care, in cele din urma, nu s-au finalizat. Pisicuta aleasa iar, a ramas in continuare in grija noastra, desi si-ar fi dorit cu siguranta un camin…
Continutul acestui contract nu este ceva nemaivazut: datele de identificare ale noului stapan, adresa, datele de identificare ale pisicii adoptate si… conditii. De ce avem nevoie de date de identificare? Ca sa stim cine este persoana care si-a asumat raspunderea pentru pisica respectiva, sa putem si noi intreba din cand in cand cum s-a acomodat pisica si sa stim unde sa mergem in cazul in care stabilim de comun acord o vizita. Ne sunt dragi, fiecare in parte, si ne bucuram de orice veste despre pisicuta pe care am ingrijit-o inainte sa mearga la noua ei casuta.
Pe pagina a doua a contractului exista niste conditii pe care viitorul stapan trebuie sa le respecte. Pentru majoritatea celor care isi doresc o pisicuta, toate acestea sunt lucruri normale.
Dar sa vedem, totusi, cateva:
- sa nu abandoneze pisica, iar daca din diverse motive nu mai este dorita, o va returna Asociatiei Prietenii Pisicilor; [Bineinteles ca un stapan responsabil nu va abandona pisica niciodata. Doar ca am avut cazuri in care pisica a fost adusa inapoi din diverse motive: nu s-a acomodat, probleme personale, a zgariat canapeaua etc. Sau Bonzo, pe care l-am gasit pe strazi la cateva luni dupa ce a fost adoptat…]
- sa trateze pisica cu blandete; [Acest punct si urmatorul, credem noi, nu au nevoie de explicatii.]
- sa ii ofere hrana, apa, libertate de miscare etc.;
- sa prezinte pisica la medicul veterinar pentru controlul/vaccinul periodic si sa ii asigure asistenta medicala veterinara si tratament, in caz de boala sau accidentare; [Ca si omul, o pisica se mai imbolnaveste si are nevoie de ajutorul unui medic veterinar. In plus, vaccinul si deparazitarea trebuie facute periodic pentru a evita multe neplaceri.]
- sa o sterilizeze cand implineste varsta minima necesara operatiei, in cazul in care a fost preluata de la asociatie inaintea implinirii acestei varste; [Aici vorbim de obicei de puiutii de 3, 4 sau 5 luni, adoptati, care inca nu pot fi sterilizati. Dar viitorul stapan trebuie sa stie acest lucru, pentru ca isi asuma raspunderea nu numai pentru pisica adoptata, ci si pentru puii care pot sa apara in unele cazuri.]
- sa permita membrilor asociatiei sa viziteze pisica, pentru a avea certitudinea ca sunt respectate conditiile impuse de asociatie; [Bineinteles, nu dam buzna in casa omului, ci ii cerem permisiunea de a merge. In multe dintre cazuri, nici nu e nevoie. Primim poze si vesti despre pisica si stim ca este in siguranta si iubita, nu are rost sa o stresam.]
- sa tina pisica pe proprietate particulara si sa nu o lase nesupravegheata in spatiul public; [Nu numai pentru ca pisica poate sa nu mai revina acasa, dar si pentru ca i se pot intampla multe rele, degeaba se fereste: poate sa fie lovita de masini, sa se imbolnaveasca, sa fie muscata de caini sau omorata de oameni…]
- sa aiba grija ca pisica sa nu se piarda, tinand-o in primele saptamani in casa sau intr-un spatiu inchis pentru a se putea acomoda cu stapanii si cu noua locuinta; [Marea majoritate a pisicilor au nevoie de putin timp (sau mai mult) ca sa se acomodeze cu noua familie. Chiar si cele timide, daca sunt tratate cum trebuie, devin dragastoase si se comporta normal in preajma noului stapan. Dar poate nu in primele 2-3 zile sau in prima saptamana, cand sunt stresate. De aceea, trebuie supravegheate atent si tinute in casa, evitand astfel ca pisica sa fuga, pentru simplul motiv ca isi cauta un loc unde sa se simta in siguranta. In noua casa si familie are tot ce ii trebuie, este nevoie insa si de un pic de rabdare.]
Dupa cum vedeti, conditiile respective nu sunt trecute in necunostinta de cauza. Unele sunt pur informative, altele insa pot pune pe ganduri un viitor stapan. Dar noi nu vindem obiecte… ci dam spre adoptie pisicute care, prin simplul fapt ca le-am luat de pe strazi, au mai primit o sansa, pe care ne dorim din suflet sa o aiba in continuare: sansa la o viata fericita.